Arxiu del blog

PRESENTACIÓ

L'entitat Calella Marxa, caracteritzada pels seus valors de superació, companyonia, perseverança, confiança, respecte, humilitat i molts altres més... engega aquest nou projecte amb l'objectiu de donar a conèixer el territori que ens envolta i pel qual fem, hem fet i farem tants i tants quilòmetres plegats, com és el Parc Natural del Montnegre i el Corredor, tot i coneixent-lo a través de les seves ermites.

El repte de la nostra descoberta serà visitar i fer un recull fotogràfic de 30 de les 60 ermites seleccionades, en les quals surti la nostra imatge, i penjar-la a les xarxes socials amb l'etiqueta #repteermites, així com fer arribar la fotografia a la següent adreça de correu electrònic: repteermites@gmail.com.

S'ha interpretat el Montnegre i el Corredor com el territori entre la mar Mediterrània, la Tordera, l'autopista AP7, i la riera d'Argentona i la carretera C-60.

En aquest llistat no s'inclouen les que són dins de nuclis urbans, tret d’alguna excepció. Tampoc parlem d'un recull exhaustiu, atès que segurament ens n'oblidarem d'alguna.

La iniciativa sorgeix a partir del Mapa de les ermites oblidades del Montnegre i Corredor, que va publicar el 2013 en Daniel Rangil, nascut a Calella l'any 1956. Aplegava 17 llocs de culte cristià abandonats, alguns dels quals han estat restaurats recentment.

L'any 2021 va afegir-hi altres ermites que s'han recuperat i que es mantenen en bon estat. Tot plegat, de ben conservades, n'hi ha 44, d'un total de 58 (14 estan en ruïnes, en estat precari o en procés de reconstrucció).

Les ermites de muntanya, en paraules de Daniel Rangil, expressen un vincle tel·lúric que va molt més enllà d'una religió, i els aplecs que s'hi celebren ens enllacen amb els sentiments dels nostres avantpassats de fa mil·lennis, quan es congregaven a l'entorn de grans arbres, dels megàlits o d'altres llocs de culte precristians.

PRESENTACIÓ

PRESENTACIÓ

L'entitat Calella Marxa, caracteritzada pels seus valors de superació, companyonia, perseverança, confiança, respecte, humilitat i molts...